Schiță despre fericire

Aici nu este un pleonasm: 2 Cronici 6:41! I.               Noțiunea de fericire Fericirea este un complex de trei genuri de stări conștientizate (vezi Arthur Brooks): 1. &n.....Învierea lui Hristos si consecințele sale

Daca a înviat Hristos . . . Daca a înviat Hristos, atunci evenimentul învierii Sale aplifică la maximum valoarea Mesajului Său și reduce la minimum producerea faptelor noastre reprobabile. Care este esența mesajului lui Isus din Naz.....Poți gândi pozitiv, și totuși să fii irațional!

Daniel David, Steven Jay și Albert Ellis au editat un volum – Rational and Irrational Beliefs. Research, Theory, and Clinical Practice - pe tema gândirii raționale dintr-o perspectivă psihologică (David, et al., 2010), prin urmare noțiune.....Viața cu Majusculă

Viața cu Majusculă Ioan 11:25   I.              Viața fără credință Există un autor vechi-testamentar care, în urma examinării condiției vieții umane, concluzionează că v.....Solia Învierii

  Textul biblic: 1 Corintein 15 Primii soli ai învierii au fost femeile din proximitatea lui Isus Hristos. Onestitatea necenzurată a evangheliștilor le remarcă. Abia retorica lui Pavel, conștiența sa că se adresează minții grecești &icir.....Înțelepciune sau bogăție?

       Retorica împăratului evreu are acum în vedere câteva din valorile specific umane: vârsta, înțelepciunea, bogăția și autoritatea.        Desigur, ni le-am dori pe toate &ic.....Păcatul care nu se iartă (Matei 12:31, 32, Marcu 3:29, Luca 12:10)

Păcatul care nu se iartă are două fețe, ca o monedă (credința neîntemeiată și necredința, vezi Burdujan, 2023). Prima față a acestui păcat este faptul de a crede că deși păcătuim în adins, Dumnezeu va trece cu vederea și ne va ierta oricu.....Dumnezeu își iubește dușmanii

  Dumnezeu îi iubește pe toți oamenii. El își iubește atât poporul, cât dușmanii. În literatura hasidică, a evreilor ultra-ortodocși, evrei consacrați unei vieți riguroase și alese, există următoarea povestire. &Ic.....Nevoia de Isus, Ioan 14:6

Ioan relatează succint o afirmație a lui Isus din Nazaret care a făcut istorie: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viață”. Această afirmație invocă cu gravitate natura multivalentă a persoanei Sale. Isus este calea cunoașterii recompensată de ad.....Timpul: Cronos și Cairos

În Biblia tradusă de greci se regăsește timpul în două nuanțe: cronos și cairos. Timpul cronos, timpul rigid. Să ne imaginăm timpul ca pe un recipient obișnuit, să spunem un pahar de cristal cu picior înalt. Avem o sticlă cu cola .....Sfaturile lui Algamiș către Arkad; Despre cum s-a făcut avere în Babilon

          Inspirat de conținutul multiplelor tablete de lut, descoperite de arheologii Universității Nottingham, George S. Clason, în cartea „The Richest Man in Babylon”, evocă potențialul și creativitatea u.....Care este masura muncii?

Împaratul propovaduitor, exponent al gândirii ebraice stravechi, se apleaca cu deosebita preocupare asupra unui capitol central al vietii omului: munca. Bazele empirice care sustin demersul analizei gânditorului de la Ierusalim ne sunt necunoscute, î.....Ce ne învata tarâna, ce ne spun anii si ce ne arata profetul?

Cântarea lui Moise (Ps. 90) subliniaza cateva elemente de teologie antropologica: cauza eficienta a mortii (90:1-8), cauza finala a acesteia (90:9-12) si importanta rugaciunii omului muritor (13:17). Cu ajutorul lor putem sti ce ne învata tarâna, ce .....Ce este postul?

Postul este o practica iudeo-crestina care consta în abtinerea de la consumul obisnuit de alimente si/sau bauturi. ASPECTUL ALIMENTAR AL POSTULUI. Postul poate presupune abstinenta alimentara totala pentru un timp de una, trei sau mai multe zile,.....De ce suferim?

Suferim din trei cauze, iar acestea împart suferinta la trei: suferinta pe care ne-o facem noi, cea pe care ne-o fac altii si suferinta cu care ne-am nascut. Suferinta pe care ne-o facem cu mâna noastra este atunci când suntem delasatori, nu ne trezi.....Cum se pun bazele unei noi misiuni?

Elisei, un important profet si reformator religios, un eficient activist politic de pe vremea împaratului Iehu (841/2-814/5, ), un mare educator moral, a fost si un foarte apreciat fondator de scoli teologico-mistice care functionau în regim de manas.....De ce este importanta munca în echipa?

Exista o mare diferenta între munca extenuanta si munca inteligenta. Cea de-a doua, spre deosebire de cea dintâi da valoare managementului timpului împletind cu eficienta odihna recreativa cu munca productiva si oportuna (vezi 4:6). O a doua difere.....Ultima Cina

În ultima saptamana din viata, Mântuitorul, a organizat ultima cina cu uceicii Sai. Cina urma sa rememoreze exodul poporului Israel din Egipt resimbolizand interventia divina si salvarea familiilor semite prin sângele mielului cu care a fost uns cadr.....La ce ne ajuta invidia?

Înteleptul de la Ierusalim mai observa ca temeiul muncii depuse cu efort si determinare si al iscusintei dobandite prin experienta si patos este constituit de „pizma unuia asupra altuia” (4:4). Invidia nu mobilizeaza doar unele din actiunile noastre,.....Ce facem când n-avem nicio consolare?

În?eleptul evreu trece în revista toate nefericirile care se înscriu în registrul oprimarii. Si remarca, în consecinta, ca cei oropsiti „varsa lacrimi” (4:1). Asuprirea savureaza lacrimile noastre si-i place sa le priveasca cum curg. Pentru ea nu exi.....Ce folos are omul din toata truda sa?

Gânditorul semit, ipostaziat în actul comunicarii unor adevaruri pe care le considera imperioase, raspunde întrebarii: Ce folos are omul din toata truda sa? Raspunsul sau este construit pe trei etaje: la parter, omul este efemer si, prin implicati.....Poate distractia duce la fericire?

Eclesiastul exploreaza viata cu seriozitate, ca pe o bijuterie de maxima valoare, urmarind sa vada calea care duce la fericire. Înteleptul începe, asadar, prin a sonda distractia („Am zis inimii mele: Haide! Vreau sa te încerc cu veselie . . . .” 2:1.....De ce exista nedreptate în lume?

O alta observatie pertinenta a gînditorului semit priveste nedreptatea: „în locul rânduit pentru judecata domneste nelegiuirea . . .” (3:16). Colegul de munca trece mereu de linia care demarca bunul simt si nesimtirea. Si cine-l poate contrazice? Par.....Putem face tot ce ne dorim?

Eclesiastul remarca o serie de evidente care duc spre o singura concluzie: actiunile lui Dumnezeu nu se pot anula sau desfiinta în vreun fel, „tot ce face Dumnezeu dainuieste in veci, si la ceea ce face El nu mai este nimic de adaugat si nimic de sca.....Atârna, oare, fericirea de întelepciune?

Regele filosof supune analizei ipoteza ca întelepciunea ar fi calea catre fericire. El întoarce chestiunea pe toate fetele, procedând comparativ si ulterior pragmatic. Daca o punem pe cântarul valorilor, fixând-o comparativ pe un taler, în timp ce as.....Cât tine fericirea?

Fericirea este generata de lucrurile care o anima. Aceasta simpla ecua?ie îi domina gânditorului rege energiile, actiunile si agenda politica personala. El gandeste cantitativ si sistematic. De ce are nevoie, omul, în primul rând? Filosoful este prag.....Ce putem face cand nimic nu merge bine?

Dupa ce ganditorul iudeu isi destainuie identitatea si profilul regal, locul de domiciliu si poporul pe care-l deserveste (1:12), acesta evoca preocuparea sa pentru cunoastere, in speta pentru cea pe care modernii o numesc „umanista”. Întaia sublinie.....