Picture of Andre Furtado, from Pexels

Aici nu este un pleonasm: 2 Cronici 6:41!

I.               Noțiunea de fericire

Fericirea este un complex de trei genuri de stări conștientizate (vezi Arthur Brooks):

1.     Încântare

2.     Satisfacție

3.     Semnificație

Așadar Încântare + Satisfacție + Semnificație = Fericire 

Încântarea = senzații plăcute și conștientizate (Eclesiastul 2:8)

De ex. Să stai sub un cort la munte într-o zi de vară în timp de ploaie. Sau să ții în mână o minge preferată. 

         Satisfacția = efortul depus și răsplătit (Ezra 3:12, Iov 14:6, Ps. 19:5)

         De ex. Să construiești un cort și, eventual, să-l vinzi pe un preț foarte bun. Sau să joci fotbal și să fii și plătit pentru acest fapt.

          Semnificația = atingerea celui mai înalt țel posibil, unul care este atât de înalt încât să fii gata să faci totul pentru atingerea lui, un țel pentru care merită să plătești oricât, chiar și cu propria-ți viață (Iov 22:21, acesta este parte din discursul lui Elifaz, nu este al lui Iov! Ps. 4:6).

         De ex. Să ajuți prin vânzarea de corturi un număr de copii bolnavi de leucemie. Să schimbi în bine viața cuiva prin profitul obținut din munca ta. Sau să ajuți prin banii câștigați din fotbal la construirea unui spital de copii.

 

II.              Resortul fericirii

Încântarea, satisfacția și semnificația sunt demersuri animate de scopuri.

Suntem în mod congenital orientați spre scopuri: „Omul face multe planuri în inima lui . . . .” (Prov. 19:21)

Nucleul accumbens și cortexul prefrontal. Nucleul accumbens eliberează dopamină și transmite cortexului prefrontal să vadă ce anume a produs o atât de mare plăcere pentru ca ulterior să-l pună pe lista de obiective, făcând un scop din dobândirea lui. Dopamina este o substanță chimică ce transmite semnale între neuroni (celulele nervoase din creier) și joacă un rol major în motivare în planificare, luarea deciziilor și memoria de lucru (cum se face). 

Există patru niveluri de scopuri:

Nivelul I: Dumnezeu (încântarea de Dumnezeu: Ps. 37:4, 119:174, satisfacția cu Dumnezeu: Ps 92:2, 33:21 și semnificația care decurge din Dumnezeu: Ps 4:6, 16:2)

Nivelul II: Familia (încântarea care decurge din familie: Cantarea Cântărilor 8:6, satisfacția pe care o dă familia: Proverbe 31:10 și semnificația pe care o avem datorită familiei: Ef. 5:29-30)

Nivelul III: Prietenii (încântarea de a avea prieteni: Iov 42:11, satisfacția pe care ne-o dau prietenii: Ps. 55:14, Prov. 18:24 și semnificația pe care o avem datorită prietenilor: Ps. 25:14)

Nivelul IV: Semenii în nevoi (încântarea care derivă din ajutorarea semenilor în nevoie: Iacov 2, satisfacția pe care ne-o dau cei în nevoie: Luca 17:18 și semnificație care derivă din ajutorarea semenilor in nevoie: Matei 25:31-46).

 

III.            Înțelepciunea fericirii

-       Să obții ce-ți place - hedonism

-       Să-ți placă ce ai obținut deja – creștinism

Exemplu:

Un biciclist se oprește la roșu. Și cum se uită el în stânga sa vede un șofer care conduce un Bentley, iar pe bancheta din spate un om la costum și cravată care lucra pe un laptop deschis. Și-și spune, ce n-aș da să fiu ca omul de pe banchetă! Ai mașină de lux, ai șofer, nu-ți lipsește nimic. Între timp, omul de pe banchetă se uită în sus spre nori și vede un elicopter privat. Și-și spune: ce n-aș da să fiu ca omul căruia îi aparține elicopterul. El nu trebuie să stea la semafor, blocat în trafic, aș zbura și în 20 de minute aș fi la sediul firmei. În timp ce se desfășurau aceste gânduri. În elicopter, se aflau doi piloți și proprietarul care se ducea de urgență la spital, bătrân și ros de multe boli. În timp ce zboară se uită în jos, și-l vede pe biciclist și-și spune: ce n-aș da sa fiu ca biciclistul acela, sănătos, liber, cu viața înainte. Aș da orice să fiu ca el!

 

Ideea-i că fiecare dintre noi suntem în elicopterul timpului și cel mai bine ar fi să învățăm să ne bucurăm de ce avem! Fă o listă mentală în care să notezi în cinci secunde, cinci lucruri pe care le consideri foarte importante. Hai încearcă! Acum, te rog să notezi în cinci secunde cinci lucruri importante pe care le ai deja. Te-ai cronometrat? Care listă ți-a fost mai ușor s-o completezi, cea cu lucruri pe care ți-ar plăcea să le obții sau cea cu lucruri pe care le ai deja. Vezi, totul este o chestiune de deprindere sapientă. Trebuie să ne deprindem în a lista rapid lucrurile pe care le avem deja. Un alt exercițiu util ar fi să scriem o listă cât mai lungă cu lucrurile pe care le-am obținut deja. Vom fi uimiți câte am descoperi . . . despre noi! Be Happy!

 

Bibliografie:

1.     Achor, Shawn. (2010). The Happiness Advatage, The Seven Principles of Positive Psychology that Fuel Success and Performance at Work. New York: Crown Business.

Autor articol
Călin Taloș