Poți gândi pozitiv, și totuși să fii irațional!

Photo from Pixel, by Nathan Cowley

Daniel David, Steven Jay și Albert Ellis au editat un volum – Rational and Irrational Beliefs. Research, Theory, and Clinical Practice - pe tema gândirii raționale dintr-o perspectivă psihologică (David, et al., 2010), prin urmare noțiunea de rațional/irațional uzitată de aceștia se circumscrie unei definiții psihologice. Gândirea sau deciziile raționale sunt logice, întemeiate pe fapte și natura lucrurilor și/sau sunt orientate pe consecințele generate. În oglindă, gândirea sau deciziile iraționale, nu au logică, nu sunt întemeiate empiric și nu sunt pragmatice (David et al., 2010, p. 3,4).

          Există, potrivit acestei vederi, gândiri pozitive, dar iraționale, de pildă, gândirea că vei avea mereu succes și vei fi iubit de toți oamenii. Aceasta este pozitivă, dar irațională, deoarece nu concordă cu realitatea de zi cu zi a vieții. Ne aducem aminte, în acest sens, că Ernest Hemingway zicea, pe bună dreptate, că „lumea ne sparge pe toți . . . ”.

De asemenea, există gândiri negative care sunt raționale, de exemplu ideea că dacă vei conduce mașina cu viteză foarte probabili vei fi proiectat în parapet. Această idee, prin imaginea ei este una negativă, însă este bazată pe probabilitatea empirică, prin urmare este rațională.

         Gândirea rațională este preferabilă celei iraționale deoarece aceasta generează rezultate sănătoase (David et al., 2010, p. 6). Așadar felul în care ne percepem pe noi și lucrurile care ni se întâmplă este fundamental. În primul capitol al volumului amintit este invocat un citat celebru de-al lui Epictet, un înțelept stoic, astfel: „Nu nenorocirile care vi se întâmplă sunt cele care vă supără, ci perspectiva pe care o aveți asupra lor” (David et al., 2010, p.8).  

        

 

Bibliografie:

 

David, Daniel; Steven Jay and Albert Ellis; eds. (2010). Rational and Irrational Beliefs. Research, Theory, and Clinical Practice. Oxford: Oxford University Press.   

Autor articol
Calin Talos