photo from Wiki

Marcus Tillius Cicero, filosof, academic, om de stat și avocat, născut în 106 î.Hr., considerat de unii ca un fel păgân sfânt datorită unor lucrări scrise ca De Re Republica și De Legibus. O regretabilă porțiune din lucrările sale nu a supraviețuit. Printre cele care s-au păstrat este și scrierea sa despre bătrânețe Cato Maior De Senectute. Aceasta a fost scrisă la 62 de ani (Burdujan, 2023).

Cartea menționată se focalizează asupra unor învățăminte de tezaur universal despre bătrânețe, care pot fi formulate succint după cum urmează: bătrânețea începe în tinerețe, mai precis calitatea anilor din urmă se cultivă de timpuriu încă din junie (Ciceror, 2016, p. 9-10), bătrânețea poate fi o parte minunată a viețiideoarece povara bătrâneții nu se datorează vârstei, ci caracterului (Cicero, 2016, p. 10), viața are anotimpurile ei, dacă ne dorim să ne agățăm de tinerețe nu numai că pierdem în această luptă contra naturii, dar ne refuzăm cu nerozie avantajele pe care numai senectutea le poate recolta, cei bătrâni au multe lucruri pe care le pot transfera tinerilor curioși și docili (Cicero, 2016, p. 10), vârstnicia nu presupune cu necesitate lipsa de activitate, însă impune cu strictețe respectarea anumitor limite (Cicero, 2016, p. 10), Mintea este un diamant care trebuie șlefuit sau „o musculatură care trebuie exersată”, „vărsta înaintată este respectată numai dacă se apără pe sine, își apără drepturile, nu se supune nimănui și domnește peste regatul ei până la ultima suflare” (Cicero, 2016, p. 11), plăcerile trupului sunt mai moderate, însă acest lucru este un alt avantaj, deoarece atunci se pot dezvolta noi demersuri utile (Cicero, 2016, p. 11), căruntețea este și premisa acțiunilor tihnite ale grădinăritului (Cicero, 2016, p. 11) și în ultimul rând, moartea nu-i ceva de temut; viața-i ca rolul unui actor pe scenă, este important să știi când să te retragi  (Cicero, 2016, p. 12).         

Ceea ce este însă dramatic și dezolant este că Cicero nu a ajuns să guste din fructele senectuții sale înaintate deoarece peste un an de la această scriere a fost asasinat, intrase în politică (Burdujan, 2023)! Cel pe care-l deranjase fusese Marcus Antonius. Nu toate recompensele politicii sunt dezirabile.

 

 

Bibliografie:

1.     Burdujan, Gheorghe. (2023). Cuceritoarea Conferință despre Bătrânețe. Andrei Pleșu. You Tube. Minutul 21:55. https://www.youtube.com/watch?v=o7VfhLlYFYM.

2.     Cicero, Marcus Tullius. (2016). How To grow Old. Ancient Wisdom for the Second Half of Life. Translated and with Introduction by Philip Freedman. United Kingdom, Oxford and New Jersey: Princeton University Press. Electronic Edition.

Autor articol
Calin Talos