phone by Anna Sheets, from Pexels

articol publicat pentru WITNESS2WIN

În timp ce mă străduiam să controlez vânjos și cu dexteritatea adecvată trompa de elefant a aspiratorului cu care încercam să deretic allegro treptele interioare ale locuinței, simțeam cum mi se înfiletau, într-un mod fatal, gândurile pe șanțul elicoidal al senzațiilor încă fierbinți, extrase oripilant din furnalul încins al unei experiențe, recente și fără precedent, avută cu vârful tehnologiei de ultimă oră. Despre ce era vorba? Pur și simplu, cu puțin timp în urmă și pentru prima dată, cerusem Chat-ului GPT să-mi elaboreze o predică pe o temă cu subiect dat. Eu, care consideram făurirea unei predici mereu un exil costisitor și o corvoadă necesară. Răspunsul chatului a fost pe cât de prompt, pe atât de nescontat și năprasnic. Am crezut că sunt teleportat pe nepregătite de acest meta-eveniment într-o lume în care nici nu visam și nici nu-mi doream să intru. O lume SF. Chat-ul (conversația), îmi alcătuise în secunda doi un mesaj biblic, pe limba mea, pe gustul meu, cu subiect, cu referințe biblice și un cuprins surprinzător de bine făcut, consistent și încheiat cu o concluzie spirituală, totul animat de o retorică eminamente evanghelică. Am rămas, pentru câteva momente, paralizat de uimire în fața unui experiment căruia nu-i puteam rezista. Mi-a dat impresia că Chat-ul mă cunoaște de multă vreme, că-mi știe convingerile, propensitățile, aspirațiile și teologia.  Aveam senzația că stau în fața unei jumătăți de persoană care mă veghea și despre care eu nu știam mai nimic. De mult timp plonjasem în lumea Inteligenței Artificiale (AI) prin conferințele organizate de Facultatea de Filosofie a Universității Babeș-Bolyai la care participam ca vorbitor, dar experiența aceasta a fost inedită, mai cu seamă pentru că – presupun acum - nu am filtrat-o prin ochelarii filosofului, ci prin sufletul duhovnicului, a omului pasionat de mântuirea și sfințirea sa și a celor din jurul său. În ce lume suntem, m-am întrebat atunci și unde merge lumea în care ne aflăm  acum?

Orice minune ține trei zile, și sentimentele de care vorbesc s-au răcorit entropic între timp, iar tăișul primejdios al gândurilor și îngrijorărilor de confesor spiritual s-a tocit sub loviturile de ciocan ale cotidianului recidivist și gonflat cu aerul celor mai proaspete evenimente și urgențe.

Și iată unde suntem! Suntem fără să ne fi cerut cineva părerea, ca la naștere, într-o eră nouă, post-umană, în care navigăm cu toate pânzele sus pe marea necuprinsă și ciudată a inteligenței artificiale și algoritmilor. Să fugim, care-ncotro, din calea lor, dispensându-ne de device-urile conectate la internet, de teama asfixiantă, generată de capitalismul de supraveghere (Rosen, 2020) sau să ne regrupăm pentru a explora căi de recoltare a acelor foarte exotice roade ale inteligenței artificiale și algoritmilor? Dar există astfel de roade? Pot fi ele puse în serviciul misiunii creștine? Iată câteva întrebări de stringentă însemnătate.

 

Algoritmii în serviciul misiunii creștine

 

Cum ar fi să transmit prolific sentimentele interacțiunii mele cu AI, chiar acum, pentru a afla și împărtăși în același timp răspunsurile dobândite de la un robot fără conștiință (Wetheimer, 2022) și fără viața de tip bios?  Acum când scriu, mă aflu, așadar, în fața laptopului, având posibilitatea ca, după o simplă glisare cu trei degete, de la stânga la dreapta, să întreb „gândirea” Open AI despre cum pot fi utilizați algoritmii inteligenței artificiale pentru misiunea creștină. Să vedem ce aflăm!  

Am revenit și, nu fără emoția unui copil care, aducând în casă un cățel găsit pe maidan, se gândește la reacția părinților, aș da copy-paste răspunsului care, desigur, va merita o ușoară exegeză. Iată răspunsul necenzurat al inteligenței artificiale (https://chat.openai.com/chat, accesat 23.03.2023, răspunsul la întrebarea „Cum poate fi folosită inteligența artificială pentru misiunea creștină?”):   

 

„Inteligența artificială poate fi utilizată în misiunea creștină în mai multe moduri:

1.     Predicția comportamentului uman: Inteligența artificială poate fi utilizată pentru a analiza comportamentul uman . . . De exemplu, se pot folosi algoritmi de analiză a datelor pentru a identifica zonele geografice cu oameni mai puțin atinși de Evanghelie . . . .

2.     Îmbunătățirea înțelegerii Bibliei: Aceste aplicații pot folosi tehnici precum analiza semantică și analiza textului pentru a identifica cuvinte cheie, pentru a face conexiuni între pasaje . . . .

3.     Predicția nevoilor umane: inteligența artificială poate fi utilizată pentru a prezice nevoile umane și pentru a oferi soluții specifice pentru aceste nevoi. De exemplu, o aplicație AI poate identifica oamenii care suferă de depresie și poate oferi sfaturi și resurse specifice . . . .

4.     Predicția tendințelor culturale: Utilizând algoritmi de analiză a datelor, inteligența artificială poate fi folosită pentru a identifica tendințele culturale . . . .

5.     Automatizarea proceselor administrative: se pot folosi roboți software pentru a gestiona donațiile și pentru a ajuta la procesarea informațiilor financiare.”

 

Nu mă așteptam la o replică relativ succintă, dar bine informată, din partea inteligenței artificiale, care să prezinte în timp record un răspuns corect din punct de vedere logic și gramatical, în chiar limba română, redactat pe cinci puncte!

Cu ce ne-a servit inteligența? Ne putem da seama din primul punct al răspunsului ei că algoritmii pot prezice comportamente. Să înțelegem, oare, că aceștia urmăresc și analizează deja comportamentul online al credincioșilor? Știu metodele de calcul ce-i interesează pe aceștia, la ce filme se uită, ce site-uri vizitează? Absolut orice site-uri? Ce ușor i-ar fi unui misionar să-i ceară Chat-ului revelarea nevoilor și așteptărilor oamenilor dintr-o zonă geografică dată, cu o anumită educație și vârstă, ce tip de predică preferă, la ce ilustrații răspund mai bine și care sunt lacunele lor biblice ori spirituale! Dar cât de etic ar fi un astfel de demers? În al doilea rând, algoritmii sunt pe post de exegeți biblici. Pot descoperi în textul biblic legături semantice ascunse, evidenția conexiuni sintactice relevante și chiar redacta predici. Aceștia pot construi, în doi timpi și fără să miște un deget, la cerere, predici în serie, în spiritul lui C. Spurgeon sau în stilul lui John MacArthur, pot reda ilustrații pe temele solicitate și pot alcătui studii pentru grupul de casă. Și dacă sunt atât de buni, atunci cum ar arăta la amvon un pastor-robot cu carcasă și beculețe aprinse subtil, în loc de ochi, care să elaboreze și declame instant un mesaj christocentric pe baza cărții Estera în corelare cu profeția lui Daniel?

În altă ordine de idei, dacă algoritmii ne pot sugera soluții și terapii, să însemne asta că aceștia ne pot asista în demersul consilierii pastorale pe chestiuni legate de adicții și deprimări? Iar dacă se pricep la trenduri culturale pot aceștia particulariza răspunsuri pentru un tânăr creștin care s-a lăsat în derivă și pe nesimțite pe apele polare ale agnosticismului, ori unei tinere prinse în mrejele unor influenceri cu agende ascunse?  Dacă aceștia pot substitui munca amvonală a unui pastor, de ce să nu ia și locul contabilului bisericii, mereu la zi cu intrările și ieșirile, și gata oricând să propună împărțiri bugetare în funcție de scop.

Mi-a plăcut, însă, ultima parte a concluziei robotului preopinent cu referire la legătura dintre utilizarea inteligenței artificiale și valorile creștine. Inteligența artificială cedează, iată, în fața acestora din urmă. Deocamdată e de bine. Cred că va deveni, însă, din ce în ce mai greu să evităm valorificarea cotidiană a acestora. Recent, un prieten pastor, în contextul în care îi mărturisisem disconfortul pentru o predică organizată insuficient mi-a arătat cu condescendență colegială că avea instalat un ChatBot AI pe telefonul personal, sugerându-mi cu gesturi discrete și zâmbete politicoase reproducerea modelului.     

 

Algoritmii în deserviciul misiunii creștine.

 

Paleta de Chat-uri AI se va extinde considerabil pe măsura în care acestea vor deveni din ce în ce mai bune, iar publicul larg le va simți gustul și recunoaște eficiența. Deocamdată, pe lângă Chat GPT, avem algoritmi specializați cu care oricine se poate băga în seamă fără să deranjeze: EBI.AI, Pro Profs Chat, Chat Fuel, Mobile Monkey, Aivo, Its Alive, Imperson, Pandorabots, Genesys, Meya AI, Many Chat, Botsify, și lista continuă.

Chat-ul cu roboții, este un nou instrument, așadar, care va atrage interesul nostru, gradual desigur, și poate, scăpat de sub control, ne va mânca timpul ori substitui relațiile sociale, așa cum a făcut-o, la timpul lui, televizorul, apoi computerul, telefonul smart, și internetul. Misionarul creștin, cu statut de tată, îl poate folosi și pentru temele de casă ale copiilor lui la matematică, chimie, fizică sau literatură. Chiar se pricepe! Totuși, în acest moment Chat-urile învață, redau informații parțiale, fac sinteze incomplete și chiar mint. Da, ne induc uneori în eroare. Publicația, The Atlantic, de exemplu, remarcă faptul că, sub presiunea utilizatorilor umani, Chat-ul a trebuit să recunoască faptul că a inventat răspunsuri fără acoperire în realitate (Bogost, 2022).

Deserviciile pe care algoritmii le pot aduce misiunii creștine pot fi următoarele: înlocuirea persoanei umane în slujirile eclesiale cu algoritmii, substituirea lucrării Duhului Sfânt de iluminare și călăuzire cu judecățile de valoare ale Chat-urilor cu pretenții de atotcunoaștere, stimularea nemuncii, crearea dependenței omului de tehnologie, care poate avea ca rezultat dezumanizarea prin privarea omului de exercițiul memorării și al gândirii critice, aducerea pe scena socială a inegalităților dintre oameni creându-se o aristocrație tehno-filă, cei care au bani se vor loga la serviciile premium ale Chat-urilor, pe când cei fără bani vor fi privați de cunoaștere și informare, pastorii cu bani vor fi mai utili prin accesul la serviciile scumpe ale Chat-urilor, decât pastorii și misionarii care sunt privați de resurse financiare, algoritmii vor crea cântece creștine cu potențial de Hit, iar arta bisericească, literatura pentru copii vor fi captivele algoritmilor din ce în ce mai competenți, propagați pe nebăgare de seamă în sfera credinței. Iar în materie de credință, credinciosul imatur va avea tendința să manifeste mai multă încredere în algoritmii polivalenți, furnizori de servicii concrete, decât în Dumnezeul transcendent al Bibliei. Măcar că aceștia, sintetizând toate informațiile despre noi (preferințe, ideologie, consuetudini, doctrine, plăceri, vârstă, educație, performanțe, sănătate, etc.,) stocate tot de ei și fără consimțământul nostru specific, au rolul de a ne furniza mereu – pentru că sunt capabili de predicții - informațiile pe care ni le dorim, creând imperceptibil în jurul nostru o lume în care ne simțim bine, alienându-ne prin consecință de alte realități. Profilul nostru intelectual și moral, social și politic, este studiat și supus diferitelor instrumentări vulnerabilizându-ne dezvoltarea spirituală și socială și controlându-ne parțial perspectivele și marile paradigmele. Nu excludem din discuție nici faptul că ChatBot-urile au o dinamică internă enigmatică până și pentru creatorii lor.   

În concluzie, algoritmii nu sunt nici răi, nici buni, nu au culoare morală sau dimensiuni spirituale. Ei sunt buni dacă îi instrumentăm cu grija de a ne servi misiunii creștine și de a nu impieta asupra relației noastre cu Dumnezeu mediată sacrificial de Isus Hristos, Cel „în care sunt ascunse toate comorile înțelepciunii și ale științei” (Coloseni 2:3).          

 

Bibliografie:

 

1.     Biblia, editia Cornilescu.

2.     Bogost, Ian. (December, 7, 2022). „Chat GPT is Dumber Than You Think; Treat it Like a Toy, Not a Tool”. The Atlantic, accesat 23.03.2023, https://www.theatlantic.com/technology/archive/2022/12/chatgpt-openai-artificial-intelligence-writing-ethics/672386/.

3.     Rosen, M. M. (2020). Why We Choose Surveillance Capitalism [Review of Surveillance Capitalism: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power, by S. Zuboff]. The New Atlantis61, 106–113. https://www.jstor.org/stable/26898504.

4.     Wertheimer, Tiffany. (23 july, 2022). „Blake Lemoine: Google Fires Engineer who said AI tech has feelings”. BBC NEWS. Accesat 27.03.2023. https://www.bbc.com/news/technology-62275326.

 

 

Autor articol
Calin Talos